top of page
  • Sanda

Diferența între Mierea Crudă și Mierea Pasteurizată

Actualizată în: 5 mai 2021

Mierea este un aliment esențial în majoritatea familiilor care tind să consume produse cât mai sănătoase și benefice pentru organism. Alegerea mierii trebuie să fie una conștientă, inclusiv datorită faptului că piața oferă o varietate de sortimente de miere, obținută din mai multe tipuri de flori. De curând, în rândul amatorilor de miere este din ce în ce mai utilizat termenul de miere crudă, raw sau miere nepasteurizată.

În acest articol ne propunem să explicăm succint diferența dintre aceste două tipuri de miere.

  • Care este diferența între mierea crudă și cea comercială?

  • Care miere este mai nutritivă?

  • Cum determini mierea crudă și cea pasteurizată?

 

Diferența între Mierea Crudă și Mierea Comercială

Mierea crudă (mierea raw) reprezintă mierea brută, fiind neprelucrată termic. Acest tip de miere include particule de polen și propolis care măresc valoare nutritivă a produsului final. Mierea își menține toate vitaminele și toți nutrienții, datorită faptului că nu este încălzită în procesul de pasteurizare. Miere raw se obține prin extragerea din faguri căpăciți și maturizați, după care se filtrează prin filtre de nailon sau inox alimentar, pentru a fi curățită de particulele de ceară care apar după descăpăcirea fagurilor. Mai apoi, urmează decantarea mierii timp de 24 ore ca în final mierea brută se îmbuteliază și este gata pentru a fi savurată.


Prin comparație, produsele apicole comercializate în magazine sunt pasteurizate la temperaturi mari pentru ai păstra fluiditatea pe toata perioada de aflare pe raft în rețelele de comerț. Însuși procesul de pasteurizare, care constă din mai multe etape, are drept scop eliminarea polenului și propolisului rămas în miere. Pasteurizarea are loc prin tratarea termică a mierii (de peste 60 grade C), care are are drept efect reducerea nivelului de umiditate, distrugerea cristalelor de glucoză și a celulelor de drojdie din miere. Drept urmare, mierea pierde capacitatea naturală de cristalizare și este prelungit termenul de valabilitate (fluiditate) pe care îl are mierea din comerț. După pasteurizare urmează filtrarea, care reprezintă, de asemenea, decantarea excesivă a mierii. În această etapă sunt înlăturate impuritățile, precum resturile și bulele de aer, astfel încât mierea să rămână ca un lichid limpede pentru mai mult timp. Acest lucru este mai atrăgător din punct de vedere estetic pentru mulți consumatori. Unele tipuri de miere comercială sunt prelucrate suplimentar prin ultrafiltrare, proces de rafinare pentru a face mierea mai transparentă. Toate aceste etape au rolul de a limpezi mierea, dar, din păcate, sunt eliminate cele mai benefice enzime și antioxidanți din miere.


 

Care miere este mai nutritivă?

După cum am menționat și anterior, mierea din comerț nu are aceste elemente benefice și antioxidanți din cauza procesului amplu de pasteurizare. În cifre, mierea raw conține de 4,3 ori mai mulți compuși nutritivi decât mierea procesată. Drept exemplu, doar nectarul și polenul care se găsește în miere raw este extrem de nutrivit, grație celor 250 de substanțe hrănitoare, precum vitamine, aminoacizi, acizi grași esențiali, micronutrienți și antioxidanți. Grație substanțelor nutritive, polenul a fost recunoscut în Germania drept medicament, iar în resursele publicate de Biblioteca Naţională de Medicină din Statele Unite ale Americii, cea mai mare bibliotecă medicală din lume, sunt reconfirmate beneficiile polenului. Din păcate, metodele de prelucrare, cum ar fi tratamentul termic și ultrafiltrarea, pot elimina polenul de albine. Astfel, Mierea brută conține o mare varietate de nutrienți, aproximativ 22 de aminoacizi, 31 de minerale diferite și o gamă largă de vitamine și enzime. Pe lângă numărul impresionat de substanțe nutritive, mai conține circa 30 de categorii de elemente vegetale bioactive, numiți polifenoli, care acționează ca antioxidanți. Potrivit specialiștilor din sănătate, antioxidanții care se conțin în mierea raw sunt benefici pentru afecțiuni, precum inflamațiile sau bolile de inimă.

 

Cum Alegem Mierea

În marile magazine mierea comercială prevalează pe rafturi, dar sunt și cazuri fericite când retailerii oferă alternative cu adevărat sănătoase și susțin producătorii locali. Pentru a fi siguri că luați decizia potrivită și cumpărați miere raw, studiați eticheta. Apicultorii care produc miere raw menționează pe eticheta produsului despre acest fapt. Identificați inscripția de „100% brut” sau „nepasteurizat”. De asemenea, cuvintele „organic” sau „natural”, semnalează faptul că mierea este pe deplin naturală.


După ce ați analizat eticheta și ați identificat noțiunile necesare, examinați mai atent recipientul cu miere. Mierea raw are textură mai tulbure și mai cremoasă decât cea obișnuită. Uneori consumatorii au falsa părere că această miere nu este bună din cauza modului în care arată. Totuși, realitatea este pe deplin diferită. Mierea raw se va cristaliza, iar pentru a stopa procesul este nevoie să puneți borcanul în apă caldă (maxim 40 grade C) până aceasta va deveni din nou lichidă. Important este să țineți cont de temperatură pentru a nu distrugeți substanțele nutritive.


 

Apinatur nu pasteurizează mierea, astfel sunt păstrate toate elementele nutritive ale mierii. Noi colaborăm doar cu apicultori locali pentru a obține produse apicole, inclusiv miere brută, de cea mai bună calitate. Vezi gama de produse Apinatur.

3.976 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page