top of page
  • Sanda

Polenul de albine

Polenul de albine este o combinație de nectar și polen vegetal care se colectează pe picioarele posterioare ale albinelor. Albinele aduc acest amestec în stupină, apoi depun polenul în celule de fagure și urmează un tip de fermentare. Polenul vegetal provine din diferite plante, inclusiv hrișcă, porumb și chiar pin, iar acest fapt influențează asupra polenului obținut.


Polenul este diferit de apitoxină (veninul de albine) sau de miere, dar este o formă de apiterapie. Referitor la profilul nutrițional, din articolele de specialitate aflăm că până la 50% din polenul de albine este constitui din polizaharide, de exemplu, carbohidrați complecși. Polenul mai conține lipide, proteine, zaharuri simple, vitamina C și antioxidanții- carotenoide, fitochimice, flavonoide, quercetină și asrutină.

Polen de Albine Apinatur - Polenul de albine este o combinație de nectar și polen vegetal care se colectează pe picioarele posterioare ale albinelor. Datorită beneficiilor incontestabile pe care le are, polenul a fost considerat drept medicament.

Care sunt beneficiile polenului?

Datorită beneficiilor incontestabile pe care le are, polenul a fost considerat drept medicament de către Ministerul Federal al Sănătății din Germania. Această decizie este confirmată și susținută o mulțime de studii științifice, printre care cel publicat în 2016, de către Societatea industriei chimice, cu sediul la Londra.

Polenul este un bun antiinflamator, grație elementelor și complecșilor din compoziție. În calitate de anti-inflamator, polenul de albine acționează prin reținerea acțiunii fermenților care cauzează apariția proceselor inflamatorii.

Acțiunea antiinflamatoare a flvonoidelor poate rezulta din activitatea quercetinei, despre care se știe că inhibă metabolismul acidului arahidonic. O scădere a nivelului de arachidon acid reduce nivelul prostaglandinelor inflamatorii și asigură efectul antiinflamator. Astfel, are loc eliminarea durerii locale.

Contribuie la vindecarea rapidă a rănilor, datorită proprietăților antibacteriene care regenerează țesutul afectat, în scurt timp. Efectul antibacterian al polenului este asociat cu proprietatea glucozoxidazei, o enzimă produsă de albinele. Aceasta se adaugă la polen atunci când se formează granulele de polen. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că, activitatea microbiologică a mai multor componente luptă contra celulelor bacteriene și fungice, care degradează membrana citoplasmatică.

Polenul are activitate hipolipidemică, adică scade conținutul total de lipide, triacilglicerol și colesterol. Această proprietate benefică contribuie la efecte pozitive în cazul afecțiunilor cardiace, prin reducerea densității sângelui și a intensității formării plăcii aterosclerotice.

Polenul de albine poate reduce colesterolul mărit, conform unor studiilor medicinale din anul 2017 și 2018. Suplinirea dietei cu extract de polen în doze de 0,1 g / kg masă corporală (BM) și 1 g / kg BM a dus la scăderea colesterolului total cu approx. 33%.

Polenul are acțiune detoxifiantă, ceea ce reduce nivelul de enzime. Efectul detoxifiant al polenului este asociat cu flavonoidele din componență. Extractul de polen este recomandat în cazul afecțiunilor acute, cronice, în condiții inițiale și degenerative, pentru boli hepatice colestatice, dar și în intoxicații.

Un studiu efectuat în 2013, demonstrează că polenul de albine protejează ficatul împotriva daunelor provocate de alcool și a altor substanțe nocive.


De asemenea, polenul este util în cazul osteoporozei, datorită faptului că mărește cantitatea de calciu și fosfat, ceea ce protejează contra pierderii osoase legate de osteoporoză.

Polenul de albine consolidează sistemul imunitar și sporește reacția antialergică. Acest produs apicol tratează alergiile sezoniere și mărește rezistența la potențiali alergeni. O cercetare publicată în 2008, în Journal of Medicinal Food a arătat că polenul de albine poate inhiba activitatea mastocitelor, o clasă de celule implicate în eliberarea histaminei, ce este un răspuns la alergeni și, ca urmare, declanșează simptomele asociate cu alergii.

Mod de utilizare

Polenul de albine este regăsit în comerț sub formă de granule și este recomandat să fie, inițial, consumat a câte ¼ dintr-o linguriță. Ulterior, doza poate crește treptat până la 1 linguriță zilnic. Pentru cei mici este recomandabil să înceapă cu câteva granule, însă nu este recomandat copiilor sub 12 luni.

Durata de administrare este de cel mult 30 de zile. Un alt mod de administrare

este combinarea cu miere, cereale, iaurt, granola sau în smoothie-uri. Polenul de albine trebuie depozitat într-un loc răcoros, întunecat, precum o cămară, frigider sau congelator, ferit de umiditate și lumina directă a soarelui.

Contraindicații și potențiale alergii

Cele mai mari probleme de siguranță sunt reacțiile alergice. Polenul de albine poate provoca reacții alergice grave la persoanele alergice la polenul florilor.

Polenul nu este recomandabil pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează. Acest produs prezintă un pericol pentru femeile însărcinate deoarece poate provoca contracțiile uterului.


Esențial este să țineți cont de starea corpului și să acționați prompt la oricare simptom neobișnuit, cum ar fi mâncărime, inflamații, dificultăți în respirație sau reacții severe ale întregului corp (anafilaxie).



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page