top of page
  • Sanda

7 Curiozități despre miera de albine

Actualizată în: 1 dec. 2020

Utilizată de peste 10.000 de ani, încă din era Mezoliticului, mierea rămâne un aliment uimitor, care atrage prin proprietățile curative pe care le prezintă și prin modul fascinant de producere.

Mierea este un preparat apicol obținut prin procesul de prelucrare de către albine, a nectarului depozitat în celulele fagurilor. Apropo, produsul obținut are scopul de a hrăni populația din stup. Alte curiozități despre acest aliment fascinant, vezi în continuare.

 

Albinele produc miere de milioane de ani

După cum am specificat și anterior, istoria de producere a mierii datează cu milioane de ani în urmă. Aproximativ cu 130 de milioane de ani în urmă, au apărut primele plante înfloritoare, iar albinele se divizau de viespi. De circa 3 milioane de ani, albinele au început să producă miere. O pictură rupestră, străveche, ce înfățișează o figură umană îndepărtând mierea dintr-un stup, a fost descoperită în Valencia, Spania.


Un aspect mai puțin cunoscut, dar tare adorabil, este faptul că albinele dansează când se întorc în stup cu polen. Dansul lor are scopul să indice celorlalte albine, unde sunt localizate florile bune pentru strângerea polenului.

Bees © Cristina Perebicovschi for Apinatur

Mierea în medicina antică

Mierea a fost și prima substanță dulce utilizată de om, în diverse ritualuri. În civilizațiile antice, mierea se utiliza pentru prepararea unor băuturi alcoolice la care se adăuga polen și enzime din faguri. Babilonienii, civilizațiile din China, India și popoarele musulmane, utilizau mierea drept tratament pentru orice afecțiune, cât și pentru remedierea plăgilor

Mierea ca monedă

În secolele trecute germanii considerau mierea drept produs de înaltă valoare. Din acest motiv, mierea era moneda preferată a domnilor, pe care o cereau de la țărani. Produsul era atât de căutat grație abilității de a îndulci berea.


În Roma Antică, mierea în fagure era folosită ca monedă pentru a-și plăti impozitele. Deși acest lucru nu s-a întâmplat pe tot parcursul domniei de 1.000 de ani a Imperiului Roman, rămâne totuși adevărat că această modalitate de a achita impozitele s-a menținut chiar până la sfârșitul Evului Mediu.

Miere naturala in fag, APINATUR Moldova

Producția de mierea în cifre

În medie, pe parcursul vieții, o albină produce 1/12 dintr-o linguriță de miere. Apropo, 2 linguri de miere sunt suficiente pentru a alimenta zborul deplin al unei albini în jurul lumii.

Un stup obișnuit poate produce între 30 și 100 de kilograme de miere pe an. Pentru a produce un singur kilogram de miere, o colonie de albine trebuie să colecteze nectarul din aproximativ 2 milioane de flori și să zboare peste 88 mii de km. Acest efort este realizat de aproximativ 800 de albine.





Există o varietate mare de tipuri de miere. Aroma și culoarea acesteia depind de tipul florii din care aceasta este colectată. Mierea de salcâm, de hrișcă sau de tei, sunt tipuri cunoscute de miere, dar este și miere mai puțin obișnuită, precum cea de eucalipt, care are o aromă ușor mentolată.


Nu toată mierea este produsă de albini (Apis Mellifera)

În timp ce albinele sunt cele mai des asociate cu producerea mierii, viespea mexicană, de asemenea produce miere la scară largă. Această miere este mai mult recunoscută în rândul americanilor. Trebuie de menționat că, uneori acest tip de miere poate fi otrăvitor.


Mierea niciodată nu se alterează

Mierea este un produs nealterabil și este formată, în mare parte, din apă și substanțele zaharoase, care reprezintă 99% din miere. Dacă este sigilată într-un recipient, mierea are termen de valabilitate nelimitat. Termenul de valabilitate atât de extins, este explicat de compoziția acesteia. Substanțele de natură acidă, cu umiditate scăzută, din componența mierii, contribuie la un mediu inospitalier pentru bacterii.


Albinele dau intens din aripi pentru a elimina excesul de apă, iar pentru a descompune nectarul în acid gluconic, albinele apelează la o enzimă, numită invertaza, pe care o păstrează în organism. După un timp mierea se poate cristaliză, dar acesta este un proces complet natural, care nu afectează proprietățile nutritive ale produsului.

În pofida faptului că mierea își menține proprietățile o perioadă nelimitată de timp, există anumite prevederi ce țin de indicarea termenului de valabilitate pe ambalaj.


Conform Hotărârii de Guvern, Nr. HG661/2007 din 13.06.2007 cu privire la aprobarea Reglementării Tehnice “Miere naturală”, aliniatul 4, punct 30-33:

,,✔️Ambalajele de păstrare a mierii trebuie să fie închise etanş.

✔️Termenul de valabilitate a mierii naturale în ambalaje de peste 2 kg se stabileşte de producător, în baza cerinţelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.

✔️Termenul de valabilitate a mierii de albine în ambalaje din sticlă sau din polimeri închise ermetic se stabileşte de producător, în baza cerinţelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii, însă nu poate depăşi 2 ani de la data îmbutelierii mierii.

✔️Termenul de valabilitate a mierii de albine în ambalaje de desfacere din hîrtie parafinată se stabileşte de către producător, în baza cerinţelor stabilite de organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul ocrotirii sănătăţii.”

Mierea este un remediu natural folosit în industria frumuseții

Pe lângă beneficiile medicinale care sunt pe larg recunoscute, mierea este un ingredient și cu multiple beneficii pentru frumusețe. Mierea este o soluție naturală pentru tratamentele părului și a inflamațiilor tenului, grație proprietăților de calmare pe care le are. De asemenea, în industria producătoare de cosmetice, mierea este un ingredient frecvent întâlnit în creme și loțiuni.


Credem că te-am convins o dată-n plus că mierea, într-adevăr, este un ingredient minune care nu trebuie să lipsească din alimentație și din procesul de îngrijire. Accesează Magazinul nostru online pentru a cumpăra miere naturală, direct de la producător.

Tu ce curiozități despre albini mai cunoști? Împărtășește-le cu noi în comentarii și hai să le discutăm :)


597 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page